آشنایی جامع با بیماری عفونت رودهای عروس هلندی (ژیاردیازیس)
41 بازدید پنجشنبه 06 مرداد 1401عروس هلندی بین پرندههای خونگی مختلف توی ایران میشه گفت جزو محبوبترین هاست، اما این پرندهها در معرض بیماریهای مختلفی هستند که در صورتی که از اونا به خوبی نگهداری نکنین، ممکنه دچارشون بشه. یکی از انواع رایج بیماری های عروس هلندی، یه نوع بیماری عفونت رودهای به نام ژیاردیازیسه. ژیاردیا یه انگل تک سلولیه که توی روده عروس هلندی فعالیت میکنه و میتونه برای عروس هلندی مشکلات زیادی رو ایجاد کنه.
برای شناخت علائم، نحوهی انتقال و تمام اطلاعات دیگهی این بیماری رایج عروس هلندی حتما تا آخر این مقاله رو بخونین.
ژیاردیازیس چیست؟
ژیاردیازیس یه اصطلاح برای عفونت با انگل تک یاختهای یا تک سلولی به نام ژیاردیاست. این انگلها شکلشون کرویه و چهارتا تاژک دارن و یه غشا موج دار تک لایه هم دارن که از حیات اونا رو توی شرایط سخت حفظ میکنه.
ژیاردیا توی کدوم قسمت از بدن فعالیت میکنه؟
ژیاردیا یه انگل رودهای توی عروس هلندی و بقیه پرندههاست. طبق سایت forthebirdsdvm.com:
این عفونت رودهای عروس هلندی محیط روده پرنده رو تغییر میده و روند جذب ویتامینها و مواد مغذی و هضم چربی رو مختل میکنه. عروس هلندی که مبتلا به این انگل شده باشه، معمولاً علائم سوء تغذیه رو از خودش نشون میده. یکی از کارای مهمی که باید برای عروس هلندی انجام داد، انتخاب یه رژیم غذایی درسته که اونم با توجه به پیشرفتهای دامپزشکی در ایران به راحتی قابل انجامه، مثلا یکی از جاهایی که میتونین برای گرفتن برنامه غذایی ازشون کمک گرفت، متخصصان آنلاین سایت پت پرس هست که با توجه به شرایط پرندتون براش بهترین برنامه غذایی رو بهتون میده.
توجه داشته باشین که هر بیماری دیگری که پرندتون ممکنه داشته باشه رو درمان کنین، چون ممکنه سیستم ایمنی عروس هلندیتون رو تضعیف کنه و از بین بردن این انگلها رو دشوارتر کنه.
ژیاردیازیس چطوری منتقل میشه؟
پرندههایی که به این انگل آلوده هستن وقتی مدفوع میکنن، این انگل همراه با مدفوعشون از بدنشون خارج میشه و این مدفوع میتونه با چیزای مختلفی مخلوط بشه مثل آبی که پرندههای دیگه استفاده میکنن. بعضی اشکال این انگل، حتی در آب کلردار هم میتونه زنده بمونه. در کل نوشیدن آب آلوده یا مصرف مستقیم مدفوع آلوده توسط پرندههای دیگه مهمترین روش انتقال این انگل رودهای در عروس هلندیهاست.
انگل های تک سلولی مثل ژیاردیا میتونن کیست ایجاد کنن و این کیست وارد مدفوع پرنده آلوده بشه. این کیستها هم در صورت وارد شدن به بدن پرندههای دیگه اونا رو دچار بیماری میکنن. کیستها میتونن چندین هفته در محیط زنده بمونن.
چه حیوونایی میتونن به این انگل دچار بشن؟
ژیاردیا دربین پرندگان، بیشتر درعروس هلندی دیده میشه ولی بعضی وقتا توی طوطیها هم شناسایی میشه. راستی این انگل حتی انسانها رو هم بیمار میکنه، پس حسابی مراقب باشین. این انگل توی مرغ عشق و طوطی برزیلی هم خیلی رایجه.
به عنوان یک اقدام احتیاطی، بعد از اینکه به پرنده آلوده دست زدین، دستاتونو بشویین. افرادی که دچار سرکوب سیستم ایمنی هستن، مثل مبتلایان به ایدز یا کسایی که تحت شیمی درمانی هستن، باید از تماس با پرندگان آلوده خودداری کنن.
علائم عفونت رودهای عروس هلندی ناشی از ژیاردیازیس
نشونههای این عفونت رودهای در عروس هلندی رو میشه موارد زیر دونست:
بد بو شدن مدفوع
اسهال یا مدفوع با مخاط زیاد
کاهش وزن
افسردگی
بی اشتهایی
پرکنی و خشکی پوست در پهلو و زیربال (این نشونه توی عروس هلندیها خیلی رایجه)
رشد ضعیف و یا مرگ پرندگان جوان
نکته مهم: پرندههای بدون علامت خیلی زیاد هستن.
تشخیص عفونت رودهای در عروس هلندی
دامپزشکان با آزمایشهای مختلفی که روی مدفوع عروس هلندی انجام میدن متوجه وجود این انگل در بدن عروس هلندی میشن. این انگلها به طور نامنظم توی مدفوع پرندست یعنی اینکه توی یه نمونه پرنده اگه این انگل وجود نداشته باشه، دلیل نمیشه که اون پرنده مبتلا به عفونت رودهای نیست. حتی اگه یکی از پرندههای شما به این بیماری مبتلا بشه، به احتمال خیلی بالا، تمام پرندههای شما به این بیماری مبتلا میشن، چون پرندههای آلوده به اسباب بازیها، آب و غذای بقیه پرندهها انگل منتقل میکنن.
آیا ژیاردیازیس قابل درمانه؟
عفونت رودهای ژیاردیا در عروس هلندی رو میشه با داروهای نیترویمیدازول مثل مترونیدازول و رونیدازول درمان کرد. البته حساسیت این انگل به داروها متغییره و نمیشه پیش بینی کرد، پس با توجه به این قضیه وقتی که پروسه درمانی هم تموم شد، مجددا از پرندتون تست بگیرین تا از رفع آلودگی مطمئن بشین.
از اونجایی که این انگل میتونه در برابر داروها مقاومت کنه، پس باید به طور روزانه محل زندگی و قفس پرنده رو تمیز و ضدعفونی کنین تا دوباره مجددا این انگل وارد محیط زندگیش نشه و یا اگر هست، نابود بشه. اگه روزانه نمیتونین حداقل باید هفتهای یکبار انجامش بدین.
دارو به تنهایی از انتقال آلودگی پرنده از محیط اطرافش جلوگیری نمیکنه. همزمان با درمان پرنده خود با داروهای تجویز شده توسط دامپزشک، حداقل هفته ای یه بار سطوح غیر متخلخل قفس، اسباب بازی و ظرف رو تمیز و ضدعفونی کنین. ضدعفونی رو اینجوری انجام بدین: اول تمام سطوح رو با یه صابون کاملاً بشورین و البته خوب هم بشورین. سپس یک محلول سفید کننده رقیق (یک قسمت سفید کننده به 32 قسمت آب) بمالین و 10 تا 20 دقیقه صبر کنین تا به خوبی ضد عفونی بشه. در نهایت با آب دوباره وسایل رو بشورین تا تمام آثار سفید کننده از بین بره. به یاد داشته باشین که در حالی که سفید کننده یک ضد عفونی کننده خیلی خوبه ولی یک محرک تنفسیه و هرگز نباید در اطراف پرندتون استفاده بشه.
پرندههای مبتلا به ژیاردیازیس بیشتر اوقات دچار عفونتهای باکتریایی ثانویه میشن، پس در صورت وجود چنین عفونتهایی، آنها نیز نیازمند درمانن. توی موارد شدید میتونه باعث مرگ عروس هلندیهای جوان میشه پس این بیماری رو باید به شدت جدی گرفت.
در طول درمان پرنده، اونو حمام کنین، چون ممکنه که انگل بر روی پرهای پرنده بشینه و از اون طریق هم به پرندههای دیگه منتقل بشه.
جمع بندی
یکی از بیماریهای رایج در عروس هلندی، بیماری عفونت رودهای توی این پرندست. عامل ایجاد این بیماری، انگلی به نام ژیاردیازه که یه انگل مقاوم در برابر محیطهای مختلف و حتی داروهای درمانیه. این بیماری علائم مختلفی داره که خیلی شبیه علائم سوء تغذیه است و نحوه تشخیصش هم از طریق مدفوع پرندست. در صورت دیدن علائم این بیماری باید سریعا به درمان پرنده و ضدعفونی کردن محیط پرنده اقدام کنین.
یادتون نره که این انگل به انسانها هم منتقل میشه پس حتما نکات بهداشتی رو برای خودتون هم رعایت کنین.